Лечение на косопад

PRP   терапията (обогатена с тромбоцити плазма) е нехирургично лечение на косопад, при което извлечените от вашата собствена кръв тромбоцити се инжектират в области на скалпа с оредяла коса. Проведените до момента изследвания установяват, че тя е ефективен метод както за косопад, свързан с възрастта, така и за алопеция ареата, заболяване, което причинява загуба на коса при млади и иначе здрави хора. PRP терапията се смята за безопасна и по-малко инвазивна алтернатива  от операциите, а специалистите в DermaLife споделят, че тя може да стимулира космените фоликули и да забави скоростта на развитие на косопада. В някои случаи може дори да стимулира растеж на нова коса. Ролята на тромбоцитите в кръвта е да отговарят за съсирването й и за заздравяването на тъканите и органите. Те са клетките, съдържащи сигнализиращи агенти, които организират системите за подмладяване и заздравяване на тъканите на човешкото тяло. Плазмата е течното междуклетъчно вещество в кръвта, носеща тромбоцити, червени кръвни клетки и бели кръвни клетки.

По време на PRP процедура лекарят отделя тромбоцитите от кръвта ви и ги обработва, за да получи висока концентрация на растежните фактори. Веднъж инжектирана в скалпа ви, обогатената с тромбоцити плазма увеличава притока на кръв към космените фоликули, стимулира растежа на нови фоликули и удължава анагенната (активна) фаза на цикъла на косъма, за да насърчи растежа на нова коса.

Плазмотерапията стимулира спящите космени фоликули. Проучванията показват, че резултатът от процедурата е повишен брой космени фоликули и по-голяма дебелина на космения сноп. PRP инжекциите започват да се прилагат в Европа преди повече от десетилетие. Днес лекарите ги използват за различни медицински приложения, включително за подпомагане на по-бързото заздравяване на наранени стави и рани и при процедури за подмладяване на застаряваща кожа и лечение на косопад.

Нужни са шест процедури с интервал от четири до шест седмици, за да имате резултати, и повторни терапии на всеки няколко месеца след това. Какво подобрение ще имате, зависи от фактори като: колко тежък е косопадът и кога е започнал. Колкото по-скоро след откриването на косопада започнете PRP терапията, толкова по-добре. Хората с големи области на оплешивяване от дълги години вероятно няма да имат добри резултати по отношение на повторното израстване на косата, но лечението все пак може да бъде полезно, за да спре бъдещата загуба на коса.