Виктория Стефан гостува в сутрешния блок на телевизия “България он ер” за да сподели за най-често срещаните проблеми, които се появяват след преболедуване на Ковид-19. А това са промяна на състоянието на кожата и косата.

“Хората трябва да следят за изсушаване на кожата, подпухналост, дехидратация и засилване на косопад. При тези симптоми е добре де потърсят специалист”, заяви специалистът по медицинска физика и собственик на концептуален център за здраве, дерматология и естетика DermaLife , Виктория Стефан в студиото на “България сутрин”.

ПЪРВИЯТ ПРОБЛЕМ, С КОЙТО СЕ Е СБЛЪСКАЛ СПЕЦИАЛИСТЪТ В НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА, Е ПОЯВАТА НА АКНЕ СЛЕД НОСЕНЕТО НА ПРЕДПАЗНИ МАСКИ.

“Хората в началото се страхуваха и спазваха правилата. Носеха маски от всякакъв вид. Появи се нов термин “маскне”. До скоро много често лечението на акне включваше антибиотици. По време на пандемията се промениха възгледите за лечение и лекарствата се прилагат като крайно средство. Сега се опитваме да запазим имунитета на нашите пациенти. В този период от 2 г. обърнахме мирогледа за естетиката, прилагаме по-щадящи методи”, уточни Виктория Стефан.

СЛЕД ВТОРАТА ВЪЛНА СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ ПАЦИЕНТИТЕ С ВИДИМО СЪСТАРЯВАНЕ, ДЕХИДРАТАЦИЯ И КОСОПАД. 

“Около 15 дни след преболедуване на Ковид-19 започва да се забелязва косопад, до 3 месеца най-късно трябва да се вземат мерки. Ефективен метод за лечение е използването на кръвна плазма. Покрай пандемията тя стана по-популярна и пациентите са по-спокойни. Никой няма алергия към собствената си кръв, плазмата има стимулиращи за колагена и самата кожа показатели. Тя се извлича и прилага на засегнатите участъци”, обясни Виктория Стефан пред Bulgaria ON AIR.

ДРУГ МЕТОД, КОЙТО СЕ ПРИЛАГА, Е ИНЖЕКЦИОНЕН РАЗТВОР, КОЙТО СЪДЪРЖА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ.

Специалистът заяви също, че подобни странични проблеми не се наблюдават след ваксинация, но са все по-често срещани при преболедували пациенти.

“ДРУГ ПРОБЛЕМ, КОЙТО ОТЧИТАТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА, Е УВЕЛИЧЕНИЯТ ПРИЕМ НА АЛКОХОЛ И ВРЕДНИ ХРАНИ, КОЕТО ВОДИ ДО НАПЪЛНЯВАНЕ, СЪСТАРЯВАНЕ НА ОРГАНИЗМА. ВЕЧЕ ПРИЛАГАМЕ ИНТРАВЕНОЗНИ ТЕРАПИИ, ВЛИВАНЕ НА ВИТАМИНИ И АНТИОКСИДАНТИ, ЗА ДА МОЖЕ ОРГАНИЗМЪТ ДА СЕ ПОДДЪРЖА В ПО-ДОБРО СЪСТОЯНИЕ, ЗАЩОТО НАБЛЮДАВАМЕ ЦЯЛОСТНО СЪСТАРЯВАНЕ ПРИ НЯКОИ ПАЦИЕНТИ”, ДОБАВИ ВИКТОРИЯ СТЕФАН. 

Гледайте целия разговор във видеото тук: